Podvodníci tento rok obrali seniorov už o vyše jeden a pol milióna eur. Nenaleťme im!

Počet prípadov, kedy sa seniori stávajú obeťami podvodov, neustále narastá. Hoci oficiálne policajné štatistiky hovoria o stovkách prípadov, reálne ich môže byť oveľa viac. Každý štvrtý Slovák, alebo niekto z jeho blízkych, má skúsenosti s nekalými praktikami podvodníkov. Najlepšou obranou proti nim je informovanosť a prevencia. Aj preto prišla Poštová banka s osvetovým projektom „Nenaleťme“, ktorého cieľom je informovať ľudí o nástrahách, ktoré na nich vo svete financií číhajú a poradiť im, čoho sa vyvarovať, aby ich podvodníci neobrali o peniaze.

Podvodníci sú čoraz vynaliezavejší a využívajú najrôznejšie praktiky, ako od ľudí vymámiť peniaze. Len za prvých deväť mesiacov tohto roka obrali seniorov a viac ako jeden a pol milióna eur. Vydávajú sa za poštárov, policajtov, plynárov, kuriérov alebo aj zdravotníkov, príbuzných či známych. Pod rôznymi zámienkami a vymyslenými príbehmi najmä od starších ľudí pýtajú tisíce eur a neraz ich tak pripravia o celoživotné úspory, cennosti aj šperky.

Páchatelia však číhajú aj v online priestore a na sociálnej sieti Facebook.  Posielajú podvodné správy a emaily, v ktorých žiadajú peniaze, alebo v nich vyzývajú na zaslanie bankových údajov a diskrétnych informácií k účtu či platobnej karte. Rovnako s takýmto účelom zasielajú SMS-ky so zámienkou, že ide o kuriéra, poštu, či banku. Taktiež svojim obetiam telefonujú buď zo zahraničných čísel, alebo zo slovenských čísel, a komunikujú v cudzom jazyku.

Ostražití treba byť aj pri nakupovaní na internete – preveriť si serióznosť e-shopu ešte skôr, ako odíde platba za tovar.

Najlepšou obranou voči podvodníkom je informovanosť a prevencia. Aj preto prišla Poštová banka s osvetovým projektom „Nenaleťme“. Jeho cieľom je ochrániť seniorov pred nekalými praktikami a zabrániť tak, aby prišli kvôli podvodníkom o peniaze.  

Do projektu sa zapojila aj psychologička s dlhoročnou praxou a riaditeľka Klubu Luna Senior Friendly, Lívia Matulová Osvaldová, ktorá v rozhovore vysvetľuje, prečo sú práve seniori najzraniteľnejšou skupinou a prečo majú susedské vzťahy a medzigeneračná spolupráca obrovský význam pri predchádzaní podvodom. 

K osvetovému projektu sa okrem nej pridali aj odborníci z oblasti práva, moderných technológií  aj priamo z banky a  na stránke www.nenaletme.sk objasňujú, ako rozoznať podvod, čoho sa vyvarovať a ako postupovať v prípade, že sa stanete obeťou podvodníkov.

Rozprávajú tak o podvodoch, ktoré sa udejú priamo v domácom prostredí, ako aj o pasciach nastražených v online svete. Na stránke je tiež rozhovor s bývalou televíznou hlásateľkou Norou Beňačkovou, ktorá opísala  svoju skúsenosť s podvodníkmi.

Na www.nenaletme.sk nájde každý odpovede na otázky, praktické informácie, blogy, videá aj videorozhovory.  Rady a dôležité výstrahy nájdete tiež na  internetovej stránke Poštovej banky.